Ikan, ayam, daging & kekacang merupakan 𝙨𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 𝙗𝙖𝙞𝙠 𝙪𝙣𝙩𝙪𝙠 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙚𝙞𝙣 yang diperlukan untuk 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗶𝗻𝗮 𝗼𝘁𝗼𝘁/𝘁𝘂𝗯𝘂𝗵.
..
Makan 𝗸𝗲𝗸𝗮𝗰𝗮𝗻𝗴 & 𝗶𝗸𝗮𝗻 lebih kerap adalah lebih digalakkan, jika boleh setiap hari.
.
.
Untuk 𝗱𝗮𝗴𝗶𝗻𝗴 & 𝗮𝘆𝗮𝗺, pilihlah yang kurang lemak dan kurang kolesterol.
.
Sebagai contoh, membuang kulit ayam sebelum memasak/memilih bahagian daging tanpa lemak.
.
.
Pengambilan yang disyorkan ialah 2 𝙨𝙖𝙟𝙞𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙝𝙖𝙧𝙞.
.
.
Rujukan: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
Dihasilkan oleh: Maisarah (intern2021)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan